Romatizmal hastalıklar, kronik seyreden ve tedavi edilmediğinde kişinin yaşam kalitesini düşüren hastalıklardır. Kesin bir tedavisi olmayan romatizmal hastalıklarda en başarılı sonuçlar ise fizik tedavi ile alınır. Fizik tedavi ve rehabilitasyonun alt birimlerinden biri olan “romatolojik rehabilitasyon” kasların güçlenmesini sağlayarak, kişinin yaşam kalitesini yükseltir.
Romatizmal hastalıklar; bağışıklık sistemi ile ilgili problemler ya da çeşitli hasarlar sonucu meydana gelen hastalıklardır. En belirgin semptomu ise kas ve eklem bölgelerinde görülen yoğun ağrı ve acı hissidir. Romatizmal hastalıklar, kronik hastalıklardır. Yani ömür boyu devam ederler. Bilinen, kesin bir tedavisi de yoktur. Bu nedenle kişinin ağrıları dindirmek ve günlük yaşamına daha keyifli devam edebilmek için fizik tedavi gibi eklemlere destek olan tedavilere ihtiyacı vardır.
Romatizmal hastalıklar, özellikle eklem bölgelerinde hissedilen yoğun ağrı ile karakterize olan hastalıklardır. Romatizmanın yaygın belirtileri:
Yukarıda sıraladıklarımız, romatizmanın genel ve yaygın görülen belirtileridir. Ortaya çıkış nedenine ve kişinin yaşam koşullarına göre bu belirtilerden bazıları ön planda olabilir. Ya da bazı belirtiler hiç hissedilmeyebilir.
Romatizmal hastalıkların teşhisinde öncelik; uzman bir doktorun değerlendirmesidir. Hastanın şikâyetlerine göre farklı tetkiklerden yardım alınabilir. Sistemik kas ve iskelet sisteminin muayenesi, eklemlerin açıklığı, kas gücü, duruş ve yürüme analizi yapılarak, romatizmal hastalıkların teşhisi konulabilir. Gerekli durumlarda ek tetkiklerden de yardım alınabilir.
Romatizmal hastalıkların tedavisinde temel amaç; semptomların hafifletilmesidir. Düzenli egzersiz, ortez ve yardımcı ortopedik cihazlar sayesinde hastanın şikâyetleri ciddi ölçüde azaltılabilir. Ancak bu noktada en çok dikkat edilmesi gerekenlerden biri egzersizdir. Her egzersiz, romatizmanın neden olduğu şikâyetleri azaltmada yeterli değildir. Doğru tekniklerle, doğru sıklıkta egzersizin yapılması gerekir. Bunun için de hastaya çoğu zaman fizik tedavi tavsiye edilir. Romatizmal rehabilitasyon; fizik tedavinin sadece romatizmal hastalıklara özel olan dalıdır. Bu nedenle romatizma hastalarının tedaviden en verimli sonuçlarını almasını sağlamaktadır.