Standart kulak burun boğaz muayenesi, hastane odalarında hastanın koltukta rahat bir şekilde oturduğu pozisyonlarda gerçekleşmektedir. Hasta hangi şikayet üzerinden kulak burun boğaz birimine başvurmuş olursa olsun standart prosedür içerisine iki kulağın, burnun, boğazın, genzin, gırtlağın, ve boynun muayeneleri mutlaka gerçekleştirilir. Hastanın öyküsü dinlenir ve bunun üzerinden fiziksel muayeneye devam edilir. Hastanın dilinin dışarı çıkarmasını talep ederek gırtlak muayenesi gerçekleştirilir. İhtiyaç halinde bir ayna yardımıyla iç kısımların görülmesi sağlanmaktadır. Bu tip durumlarda hastalardaki öğürme fonksiyonu şiddetli bir şekilde yaşanıyorsa hafif lokal anestezi başlatacak spreyler yardımıyla işlem gerçekleştirilir. Bu ilacın herhangi bir yan etkisi olmamakla birlikte daha önce bu ilaçla alakalı kötü bir deneyim yaşayan kişiler doktoru ile bu durumu paylaşmalıdır ve ilacın kullanımından sonra 1 saat boyunca yeme içme aktivitelerine ara vermelidir.
Mikroskobik kulak muayenesinde kulakların mikroskop yardımıyla incelenmesi tetkiki gerçekleştirilir. Kişinin yaşadığı problemler üzerinden doktora başvurması, hastalık öyküsü ve fiziksel muayene sonrasında mikroskobik kulak muayenesi ihtiyacı doğurabilir. Mikroskobik kulak muayenesi hastane içinde ameliyathane gibi klinik ortamlarda gerçekleştirilmektedir. Bu tip bir odada sırt üstü şekilde uzanan hastaların kulaklarına mikroskop yardımıyla bakılır.
Endoskopik burun muayenesi özellikle kulak burun boğaz standart muayene sürecinde görülmesi zor olan burnun arka bölgesinin muayenesi gerektiğinde başvurulan bir yöntemdir. Bu endoskopik burun muayenesi de rigid yani sert endoskoplar yardımıyla yapılmaktadır. Bu müdahale ile muayene hastada ağrılı durumlar meydana getirebileceği için endoskopik burun muayenesinden önce burnun bir veya iki tarafına anestezik bazlı ilaçlar emdirilmiş pamuk tamponlar konur. Bu şekilde hafif bir anestezi sağlanır ve ağrı hissedilmeden süreç gerçekleştirilmiş olur. İşleme başlamadan önce etkisini göstermesi birkaç dakika beklenir ve endoskopik burun muayenesi başlar.
Endoskop burun pasajlarının burun içinde hareket etmesiyle beraber burun içi muayenesinin gerçekleşmesi sağlanır. Endoskopik burun muayenesinde de tıpkı standart kulak burun boğaz muayenesinde olduğu gibi sürülen ilacın yan etkileri yoktur ancak bu ilaçlarla alakalı geçmiş bir kötü deneyiminiz varsa doktorunuza iletmeniz gerekmektedir.
Geniz ve gırtlak muayenesi standart kulak burun boğaz muayenesi ile gerçekleştirilir ancak bazı durumlarda doktor daha detaylı gözlem ihtiyacı talep edebilir. Böyle durumlarda da kıvrılabilen yani fleksil endoskoplar yardımı ile endoskopik geniz ve gırtlak muayenesi gerçekleştirilir. Hastanın oturur pozisyonda bulunduğu endoskopik geniz ve gırtlak muayenesinde de tıpkı önceki muayenelerde olduğu gibi lokal hafif anestezi uygulamaları uygulanır. Hem burun hem de boğaz için yapılan anestezi işlemlerinin ardından burun içinden sokulan endoskop yardımıyla geniz ve gırtlak muayenesi gerçekleştirilir. Bu tip muayenede de kullanılan ilaçlar hakkında kişinin kötü bir deneyimi mevcutsa doktoruna bildirmesi oldukça önemlidir.