Online Randevu E-Sonuç
العربية العربية English English Türkçe Türkçe

Hamilelik sürecinin ardından dünyaya ‘merhaba’ diyen bebekler, yaşama adapte olmaya çalışırken, ebeveynler de çocuklarını en doğru ve sağlıklı şekilde büyütmenin telaşına kapılır. Doğum ile birlikte yeni bir yaşam başlar. Doğduklarında her şeyden habersiz, neler olduğunu anlayamayan bebekler, dış dünyaya uyum sağlamaya çalışır. Anne-babalar da hayatlarına giren ailenin yeni üyesine ellerinden gelen en iyi bakımı sunmak için çırpınır.

1. Yenidoğan dönemi nedir?

Doğumu takip eden 0-28 gün süresince bebekler yenidoğan olarak adlandırılır. 35 haftanın altında doğanlar preterm, 35-38 hafta arasındakiler geç preterm, 38 haftayı doldurarak dünyaya gelenler ise term yenidoğan olarak sınıflandırılır. Yenidoğanların gerek ilaç dozları, gerek beslenmeleri gerekse yaşama dair birçok rutini diğer bebeklerden farklıdır. Her bebek farklı özellikler taşır. Kimi uzun, kimi sakin, kimi zayıf, kimi de huysuz olur. Hal böyle olunca mutluluk ve sevinç içindeki ailelerde korkuyla karışık bir heyecan yaşanır. Oysa bu süreçte korkuya hiç gerek yok değil, bu süreci mutluluk ve neşe içinde geçirin.

2. Yenidoğan bebeğin boyu ve kilosu ne olmalı?

Bebekler ortalama 3 kilo ağırlığında ve 50 cm boyunda dünyaya gelir. İlk hafta yüzde 5-10 kilo kaybı normal karşılanır. Doğumu takip eden ilk haftada doktor kontrolü ve kilo takibi yapılır. Bebeğin kilosu, anne sütünün yeterli olup olmadığını gösterir. Yaklaşık bir hafta içinde anne sütü artınca bebek günde 25-30 gram, haftada 200 gram alırsa, bu anne sütünün yettiğini gösterir. İlk üç ayda iyi beslenen bebekler ay başına ortalama 800-1000 gram alır.

3. Hastanede yenidoğan takibi nasıl yapılır?

Bebek çok huzursuzsa ama alınan kilo da yeterliyse bu, açlıktan değildir. Bebek anneyle yakın temas kurmak isteyebileceği gibi, gaz sancısı da yaşayabilir. Kilonun yanı sıra idrar takibi de yapılır. Özellikle hastanede izlenilen ilk 48 saatte hem günlük kilo kaybı hem de idrar çıkışı takip edilir. Bebekler doğumu takip eden 24 saatte ilk idrarı ve kakayı yapar. Bezde pembe-turuncu lekelerin varlığı ve kilo kaybının fazlalığı halinde anne sütünü tekrar kontrol etmek gerekebilir. Bunlarda sıkıntı varsa desteklere ihtiyaç duyulur. Taburcu olduktan sonraki ilk bir ayda haftalık, sonrasında ise aylık kilo alımları ile bebeklerin gelişimi takip edilir.

Kurumsal Özel Yenivizyon Tıp Merkezi Barış Mahallesi Suadiye Caddesi No: 148/A Yenimahalle
0(312) 335 4838