Tıp dilinde buşon olarak adlandırılan kulak kiri sanılanın aksine kir değil, vücudun doğal bir salgısıdır. Serumen adı verilen salgı, dış kulak yolunda, derinin alt kısmında bulunan salgı bezlerinden salgılanır. Kulak zarının dış ortamdan gelebilecek bakteri, toz ve kir parçacıklarından korunmasını sağlayan bu salgı, işlevini tamamladığında kendiliğinden kurur ve kulak kepçesine atılır. Kulak kanalı ya da dış kulak yoluna atılan ve halk arasında kulak kiri olarak bilinen salgıya ise buşon denir. Çoğu insanın evde, kulak çubuğu ya da kulak temizleme mumu ile yaptığı temizlik işlemi son derece yanlış ve tehlikeli bir işlemdir. Bu tip temizleme gereçleri ile yapılan temizlik sırasında serumen salgısı, fark edilmeden silinir. Kulak salgısının bu şekilde temizlenmesi kulağın kaşınmasına yol açarken, kulak zarını da dışarıdan gelebilecek kir ve bakterilere karşı savunmasız bırakır. Ayrıca kulak temizleyici gereçler ile yapılan bilinçsiz temizleme işlemleri, buşonun kulağın iç tarafına itilmesine ve tıkanmasına yol açar.
Kulak kiri, bilinenin aksine kulakta biriken kir ya da pislik değildir. Dış kulak yolundan salgılanan serumen adlı salgı, halk arasında kulak kiri olarak bilinir. Serumen, kulak yolunun hafif nemli ve kaygan olmasını sağlayan, kulak zarını dışarıdan gelen bakterilere, toz ve benzeri parçacıklara karşı koruyan, vücudun doğal bir savunmasıdır. Bu salgının temizlenmesi kulak zarını enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakır. Serumen, zaman içinde kulağın iç kısmına doğru giren partikülleri yakalayarak katılaşır. Buşon olarak adlandırılan katılaşmış ya da sıkışmış serumen, görevini tamamladığında kulak tarafından dışa doğru atılır. Tozlu ortamlarda uzun süre ile bulunmak, buşon miktarının artmasına yol açan faktörlerden biridir.
Kulak kiri olarak adlandırılan buşon, normalde kulak tarafından düzenli olarak kulak kepçesine atılan, işlevini tamamlamış vücut salgısıdır. Bu yüzden kulak kiri olarak adlandırılması yanlıştır. Serumen, sürekli olarak üretilerek kulak zarını korur. Havayı sürekli olarak filtreleyen serumenin partikülleri yakalayarak kuruması, buşon olarak adlandırılan yarı katı cisimlerin oluşmasına yol açar. Farklı bir deyişle buşonun oluşmasının sebebi, havada bulunan partiküllerin kulak ile temasından kaynaklanır.