Online Randevu E-Sonuç
العربية العربية English English Türkçe Türkçe

Diş eti hastalığı, diş etlerinin bakterilerle enfekte olması sonucu meydana gelir. Enfeksiyon, diş eti dokusunun iltihaplanmasına ve tahriş olmasına neden olur. Çoğu yetişkin, hayatının bir noktasında diş eti hastalığı yaşar. Diş eti hastalığı erken evrelerde ameliyatsız olarak tedavi edilebilir. Ancak hastalık ilerlemişse ve ciddi problemlere yol açmışsa, tedavi için cerrahi yöntemlere ihtiyaç duyulabilir. Diş eti hastalığını erken fark etmek ve tedavi etmek önem taşır. Bu nedenle diş eti hastalığı belirtilerini bilmek gerekir.

Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?

Diş eti hastalığı birkaç aşamada ortaya çıkar. Erken evre diş eti hastalığı, basitçe diş eti iltihabı (gingivitis) olarak bilinir. Diş eti iltihabı tedavi edilmediğinde, dişleri çene kemiğine sabitleyen bağ dokuları olan periodontal bağlar iltihaplanır. Bu derecedeki diş eti iltihaplanmasına ise “periodontitis” adı verilir. Periodontitis, ciddi bir diş eti problemidir ve vakit kaybedilmeden tedavi edilmesi gerekir.  Diş eti hastalığının belirtilerinin erken evrede fark edilmesi zor olabilir.

Diş Eti Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Erken evre diş eti hastalığının belirtileri arasında diş etlerinde şişlik, kızarıklık ve hassasiyet bulunur. Dişleri fırçaladıktan ya da diş ipi kullandıktan sonra diş etlerinde kanama olabilir. Diş eti hastalığı belirtileri şu şekilde sıralanabilir: 

Kırmızı ve şişmiş diş etleri: Bu, diş etlerinde bir problem olduğunun ilk işaretidir. Diş eti hastalıkları, tipik olarak diş eti çizgisi boyunca iltihaplanma ile başlar. Sağlıklı diş etleri açık pembe görünür. Eğer diş etinde anormal bir kızarıklık fark edilirse, doktora başvurmak gereklidir.  

Ağız kokusu: Ağızda, normal şartlarda, çok sayıda bakteri bulunur. Bakteriler, diş yüzeyinde biriken plaklar ile beslenir. Plaklar temizlenmediğinde ağızdaki bakterilerin sayısı da artar. Bakteriler, diş etlerini ve dişleri tahriş edebilecek ve ağızda kötü bir kokuya sebep olabilecek toksinler salgılar. Ağız kokusu, diş eti hastalığının bir belirtisi olabilir.

Küçülen diş etleri: Dişler eskisinden daha uzun görünüyorsa, diş eti çekilmesi başlamış olabilir.

Hassas dişler: Soğuk ve sıcağa karşı dişlerdeki aşırı hassasiyet, diş eti hastalığı belirtileri arasında yer alır. Bu belirti, genellikle diş eti çekilmesiyle birlikte ortaya çıkar.

Diş Eti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalığın evresine, daha önceki tedavilerin etki etme derecesine ve genel sağlık durumuna bağlı olarak diş eti tedavisi için seçilen yöntemler değişiklik gösterir. Tedaviler; cerrahi yöntem gerektiren ve cerrahi olmayan tedaviler olarak iki sınıfa ayrılır.

Kurumsal Özel Yenivizyon Tıp Merkezi Barış Mahallesi Suadiye Caddesi No: 148/A Yenimahalle
0(312) 335 4838