Online Randevu E-Sonuç
العربية العربية English English Türkçe Türkçe

Genellikle düşme veya çarpma sonucu, bazen de kendiliğinden kemik bütünlüğünün bozulduğu duruma kırık denir. Kırıklar ve çıkıklar herkesin başına gelebilecek doğal durumlardır. Peki kırık ve çıkık nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir? Tüm bu bilgileri yazının devamında bulabilirsiniz.

Kırık, kemik esnekliğini aşan doğrudan veya dolaylı travma nedeniyle kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kemiğin herhangi bir yerinde gelişebilir. Kırıkların başlıca nedenleri trafik kazaları, düşmeler, beyin sarsıntıları, burkulmalar, iş kazaları, spor ve travma kazaları, düşen cisimler ve ateşli silah yaralanması gibi travmalardır.

Kırılmayı oluşturan kuvvet sadece kemiği kırmakla kalmaz, aynı zamanda kemiğin yakınlarındaki yumuşak dokulara (deri, kaslar, tendonlar, damarlar ve sinirler) zarar verir. Kırıkları değerlendirirken, tedavi ve zamanlamaya karar verirken çevre dokuların durumu çok önemlidir. Uygun tedavi için beklemek gerekebilir. Yaralanma bölgesinde şişlik ve morarma, şiddetli ağrı veya hareket kısıtlılığı, şekil bozukluğu, anormal görünüş ve kemiğin uçları hareket ettiğinde sürtünme sesi sık görülen semptomlardır.

Çıkık Nedir?

İki veya daha fazla kemiğin birleştiği yer olarak kabul edilen eklemlerin yaralanmasına çıkık denir. Genellikle vücudun anormal davrandığı ani hareketler veya hareketler sırasında ortaya çıkar. Göründükten sonra bir süre kare hızı sınırı olabilir. En yaygın çıkık türleri omuzlarda ve parmaklarda görülür. Ayrıca dirsekler, kalçalar ve dizler çıkık olasılığı yüksek olan bölgelere aittir. Aşağıdaki detayların da anlaşılması gerekir; bir bölgede bir çıkık meydana geldikten sonra, aynı şeyin tekrarlanma olasılığı yüksektir.

Kırık Tedavisi

Genelde hasta çocuk ise kırık tedavisinde alçı kullanılır. Alçı uygulamasının amacı, kırılan parçanın tamamen iyileşene kadar sabit kalmasını sağlamaktır. Çocuk hastalara uygulanan alçı uygulaması ile başarılı bir sonuç elde etmek mümkündür. Kırık vakalarında tercih edilen tedavi yöntemlerden biri diğeri ise açıklığı azaltmaktır. Açık redüksiyon cerrahisinde öncelik, hasarlı parçaların değiştirilmesidir. Daha sonra çivi, plaka ve vida gibi çeşitli malzemeler kullanılarak kemiğe tutturulurlar. Kırık vakalarında uygulanan yöntemlerden biri de açık redüksiyon cerrahidir. Açık redüksiyon cerrahisinde öncelik kırılan kemik parçaları yerlerine yerleştir ve sonrasında kemiklere çivi, plak ve vida gibi çeşitli malzemeler kullanılarak kemiğe tutturulurlar.

Yaşı ilerlemiş olan kişilerde kırık ve çıkık durumlarının görülmesi, özellikle kaçla bölgesi kırıklarında eklem protezi cerrahisine başvurulmuştur. Protez cerrahisinde hastanın hasarlı ekleminin üzerine protez yerleştirilir. Sonuç olarak hastalar günlük yaşam aktivitelerini ağrısız ve sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmektedir.

Kurumsal Özel Yenivizyon Tıp Merkezi Barış Mahallesi Suadiye Caddesi No: 148/A Yenimahalle
0(312) 335 4838